diumenge, 7 de juny del 2015

La importància de les TIC's.

Hem elegit el tema de les noves Tecnologies de la Informació i Comunicació en relació amb el col·lectiu de Síndrome de Down ja que estan presents en quasi tots els àmbits de la societat, la qual cosa fa que el seu ús siga indispensable per a la plena integració i desenvolupament en la societat actual, és a dir la societat de la informació.

Així doncs, com tot principi educatiu, el qual ha d'adequar-se tant a les necessitats de les persones com de la societat, creiem en la necessitat d'una educació i formació per a les persones amb Síndrome de Down en relació amb les TIC's, per a així poder adequar les demandes de la societat actual a aquest col·lectiu, en aquest cas l'ús de les TIC. D'altra banda, no solament pot servir com una eina per a la inserció i el desenvolupament de les persones amb Síndrome de Down, si no que mitjançant un ús adequat d'aquestes pot arribar a ser una eina de gran utilitat per a la comunicació, sensibilització, conscienciació i de normalització cap a la societat de les grans capacitats de les persones amb Síndrome de Down, eliminant els estereotips que es tenen preconcebuts sobre aquestes persones. 


En contraposició, com pasa en l'actualitat en molts col·lectius, si no es dissenyen programes formatius i educatius centrats en aquest tema, adequats a les necessitats dels usuaris, poden provocar el fenòmen que es denomina "bretxa digital", és a dir, fet que sorgeix per la divisió entre els que disposen o tenen accés a les TIC i els que no, generant així una nova forma d'exclusió social: la "infoexlusión". Seguint amb la definició exposada per Rodríguez Victoriano, J. M. (2005) en el seu article "El conflicte entre la democratització del coneixement i la globalització de la ignorància en el capitalisme informacional. Informar, comunicar, conèixer"

  • "La info-exclusió remet al conjunt de processos socials que impedeixen, separen o dificulten l'accés dels individus i grups socials a les tecnologies de la informació i el coneixement (TIC), excloent-los o situant-los en risc d'exclusió, dels avantatges quant a informació, comunicació i coneixement que poden possibilitar les TIC. La *Infoexclusión produeix un nou analfabetisme digital que en els sectors més desfavorits ve a afegir a la manca de recursos econòmics, culturals i relacionals que caracteritza la seua posició social. En la mesura que les TIC suposen una font d'accés a nous recursos laborals, a la informació, el coneixement i l'aprofundiment en la participació ciutadana, la Info-exclusió es converteix en aquests sectors més desfavorits en un element que agreuja les seues condicions concretes d'exclusió social" (pàg. 93).

Com també d'altra banda, no cal descurar els problemes i els perills de les TIC's, així doncs hi ha que dissenyar un aprenentatge responsable per poder tenir una consciència plena d'aquests i adquirir els coneixements en relació als pros i les contres de les TIC's, podent d'aquesta forma tenir un ús adequat de les noves tecnologies.

D'aquesta manera, la creació d'aquest blog per a potenciar la importància de les TIC's per al desenvolupament i la integració de les persones amb Síndrome de Down, com també com a eina per a la sensibilització i conscienciació.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada